fredag 18 december 2009

Saffransaprikoser



Det här är vår dessert till julafton, saffransaprikoser med rom och härliga julkryddor. Jätteskönt att ha fixat klart den långt i förväg och sen är det bara att servera på julafton. Vi kommer att äta en riktigt god vaniljglass till.
Det ursprungliga receptet kommer från Caroline Hofbergs bok "Pajer" men som vanligt har jag inte kunnat hålla mig till ett recept utan modifierat efter min egen smak.
Saffransaprikoser
400 g torkade aprikoser
1/2 dl rom
0,5 g saffran
5 dl vatten
4 dl strösocker
3 kanelstänger
8 - 10 hela kryddnejlikor
1 msk stötta kardemummakärnor
Blanda aprikoser, saffran och rom i en kastrull. Låt stå över natten.
Nästa dag tillsätter man vatten, socker och kryddorna och låter koka på svag värme 15 minuter. Koka utan lock så att lagen reduceras och blir härligt simmig. Låt allt kallna, går bra att förvara i kylskåp tills man ska äta dem. Klarar 2 - 3 veckor i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar