Häromdagen var jag sugen på ett rågbröd. Smaksättningen den här gången blev lingon och äppelmos. Det blev ett bröd med mycket syrlighet både från surdegen men också från de frysta lingonen.
Äppel- och lingonbröd
Dag 1, kväll
100 g rågsurdeg
300 g vatten
180 g rågmjöl
Blanda ihop och låt stå över natten ovanpå kylskåpet eller på annat ställe med liknande temperatur.
100 g rågsurdeg
300 g vatten
180 g rågmjöl
Blanda ihop och låt stå över natten ovanpå kylskåpet eller på annat ställe med liknande temperatur.
Dag 2
400 g vatten
600 g vetemjöl
150 g rågmjöl
100 g frysta lingon
100 g äppelmos
20 g salt
Blanda mjöl, vatten och surdegen som stått över natten. Kör ca 5 minuter på låg hastighet.
Blanda sedan i lingon, äppelmos och salt och kör ca 3 minuter på lite högre hastighet.
Låt jäsa i oljad låda i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 3 - 5 timmar.
Dela degen i två delar och forma försiktigt runda bröd som får jäsa 60 minuter i jäskorgar. Degen är väldigt lös så jäskorgar är ett måste.
Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp bröden på plåt som stått i ugnen så den är riktigt varm. Häll lite vatten i ett kärl i botten på ugnen. Efter 10 minuter sänk temperaturen till 200 grader. Lufta efter ytterligare 5 minuter. Fortsätt att lufta var 5 - 10 minut. Brödet är klart när innertemteraturen är 98 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar