Även om man inte har tillgång till en hushållsassistent kan man baka bröd, gott bröd dessutom. När vi var i fjällen för någon vecka sedan bakade jag de här bullarna med autolys-metoden. Tekniken bygger på att man knådar degen helt kort 1-2 minuter antingen i maskin eller för hand. Jag gjorde detta för hand och jag la inte ner särskilt mycket energi i knådandet. Sen låter man degen vilar 15 - 20 minuter och så knådar man lite igen, låter degen vila och så knådar lite igen. I viloperioden utvecklas gluten så det här är en suverän metod när man är på semester och inte har tillgång till någon maskin men gärna vill baka ändå.
Frukostbullar med graham
Dag 1 em/kväll
12 g jäst
200 g vatten
350 g grahamsmjöl
8 g salt
Blanda i en bunke och plasta. Låt stå i kylskåp tills nästa dag.
Dag 2 em
30 g jäst
500 g vatten
740 g vetemjöl
10 g honung
16 g salt
Vatten+vetekli att pensla med och doppa bullarna i.
Frukostbullar med graham
Dag 1 em/kväll
12 g jäst
200 g vatten
350 g grahamsmjöl
8 g salt
Blanda i en bunke och plasta. Låt stå i kylskåp tills nästa dag.
Dag 2 em
30 g jäst
500 g vatten
740 g vetemjöl
10 g honung
16 g salt
Vatten+vetekli att pensla med och doppa bullarna i.
Blanda allt utom saltet med degen från föregående dag i 2 minuter för hand. Låt stå i 15 minuter. Knåda ytterligare 2 minuter för hand. Låt stå i 15 minuter. Blanda nu i saltet och knåda in det ordentligt i ca 2 minuter. Låt jäsa 60 minuter.
Ta upp degen och dela i bitar om 60 – 65 gram. Rundriv/rulla till runda bullar. Pensla med vatten och doppa sedan i vetekli. Låt jäsa 40 minuter. Grädda i 230 – 240 grader 15 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar