Enklare än så här kan det väl nästan inte bli. 3 dl av alla ingredienser, 1 tsk av varje krydda, lite bikarbonat, blanda och in i ugnen. Det här receptet har jag fått efter min mormor och jag har bakat den här kakan många gånger. Nu hittade jag ursprungsreceptet i mormors gamla "Sju sorters kakor". Det som är lite annorlunda med den här kakan är att man varken har matfett eller ägg i den. Det gör att den får en lite seg konsistens och lite tuggmotstånd. Den är jättegod!
Mjuk pepparkaka utan matfett och ägg
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 dl mjölk
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk nejlikor
2 tsk bikarbonat
Smöra och bröa en avlång form. Blanda alla torra ingredienser, häll över mjölken och rör om ordentligt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 minuter. Använd provsticka för att vara säker på att kakan är klar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar