torsdag 2 juni 2011

Kalljäst formbröd med vetesurdeg



Det blir allt som oftast att bröden får stå och jäsa i kylen över natten nuförtiden. Det är så skönt att gå upp och bara kunna sätta in brödet i ugnen och sen njuta av färskt bröd på morgonen. Dessutom är (förhoppningsvis) all disk undanröjd sedan gårdagen.

Nu var det väldigt fullt i kylskåpet så den här gången blev det formbröd. De var helt enkelt lättast att pussla in i kylen. Det här brödet går lika bra att baka ut som baguetter, det blir 4 st.

Kalljäst formbröd med vetesurdeg, 2 st
Dag 1 morgon/em
100 g vetesurdeg
200 ljummet vatten
150 g fullkornsvetemjöl
50 g grahamsmjöl
Blanda ihop i en skål, lägg på plats och låt stå i rumstemperatur tills kvällen.

Dag 1 kväll
300 g ljummet vatten
500 g vetemjöl special
50 g mörkt muscovadosocker
12 g salt
Linfrö, sesamfrö, solrosfrö till att lägga ovanpå.

Blanda allt utom salt med degen från morgonen/em. Kör på låg hastighet i din degblandare, ca 10 minuter.
Tillsätt saltet och kör ytterligare 10 minuter på lite högre hastighet.
Smöra två formar(1,5 l) och mjöla in dem lätt. Fördela sedan degen i de två formarna. Svep in formarna i en handduk och sätt in i kylskåpet över natten.
Sätt ugnen på 250 grader. Strö lite fröer av olika sorter över bröden.
Sätt in formarna i ugnen och släng in lite vatten samtidigt. Efter 20 minuter kan man sänka värmen till 200 grader om bröden inte är klara. Bröden är klara när innertemeperaturen är 96 - 98 grader. Ta ut bröden ur formarna direkt som de tas ut ur ugnen. Ev. kan man låta bröden står ytterligare några minuter i ugnen om de har dålig färg eller känns lite fuktiga.

Avnjut brödet gärna med en god marmelad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar