tisdag 11 maj 2010

Ljust bröd på skållad råg

Det är väldigt inne att baka med surdeg just nu fast ibland kan man ju variera sig för man kan baka väldigt goda bröd på vanlig jäst också. Skållning kombinerat med en fördeg ger ett smakfullt och hållbart bröd. Receptet till det här brödet kommer från en matbilaga i Svd 22 april 2006. Jag har ändrat i receptet så jag bakar det med en fördeg i stället för att göra allt på en gång. Den här degen blir väldigt lös och när jag såg limporna flyta ut i ugnen när jag satte in dem så misströstade jag och trodde jag skulle få pannkaksbröd. Så sker miraklet återigen att de lyfter och tar form i ugnen och man blir jätteglad över sina vackra och väldoftande bröd.
Ljust bröd på skållad råg
Dag 1 Kväll
Skållning:
300 g (3dl) hett vatten
50 g grovt rågmjöl
Häll det heta vattnet över rågmjölet och blanda om. Sätt på en plast och låt stå över natten.
Fördeg:
100g ljummet vatten
15 g jäst
150 g vetemjöl special
Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Vattnet ska vara knappt rumstempererat. Blanda i mjölet. Sätt på en plast och låt stå i rumstemperatur en timme. Sätt sedan in fördegen i kylskåpet över natten.
Dag 2 fm
200 g (2dl) ljummet vatten
15 g jäst
450 g vetemjöl
12 g salt
Lös upp jästen i det rumstempererade vattnet. Blanda i skållning, fördeg och alla ingredienser utom saltet. Kör på låg hastighet i 5 minuter.
Lägg i saltet och kör på lite högre hastighet i 3 minuter. Det blir en ganska lös deg.
Häll över den i en inoljad plastlåda där den får jäsa ca 45 min. Vik ihop degen ett par gånger under jäsningen.
Ta sedan upp degen på bakbordet, dela i två delar. Forma två avlånga eller runda limpor. Limporna ska sedan jäsa ca 45 minuter. Degen är väldigt lös så man kan med fördel använda jäskorgar eller stötta upp limporna på annat sätt.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in limporna och kasta in lite vatten samtidigt. Sänk temperaturen till 200 grader. Brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader, det tar 30 - 35 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar