måndag 13 december 2010

Vörtbröd med vildjäst

Att baka med vildjäst har blivit lite av en favorit. Jag har provat olika bröd under hösten och eftersom det snart är jul så blev det ett vörtbröd häromdagen. Jag använder hela pommeransskal för det ger en mycket bättre smak än malda.

Vörtbröd med vildjäst

Dag 1 em:
450 g levain
300 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
25 g mörk sirap
350 g svagdricka, rumstempererad
2 st pommeransskal
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
12 g salt

Börja med pommeransskalen. Lägg dem i en kastrull med vatten, koka upp och låt koka några minuter. Häll av vattnet och låt skalen svalna lite.Ta sedan en sked och skrapa bort det vita som nu har svällt upp och är lätt att få bort. Hacka sedan skalen fint.

Blanda all ingredienser utom saltet på lägsta hastighet 5 minuter. Om levainen har stått i kylskåp ta ut den lite i förväg så den inte är kylskåpskall när den blandas i degen.

Öka hastigheten något och blanda i salt, kör ytterligare 3 minuter.

Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock och låt jäsa i rumstemperatur. Vik ihop degen tre gånger första timmen. Låt jäsa totalt ca 3 timmar.
Dela degen i två delar och forma två limpor. Mjöla limporna ordentligt och lägg dem i mjölade jäskorgar. Tar man för lite mjöl kan limporna fastna i korgen och då går de lätt sönder när man ska lägga upp dem på plåten.
Låt limporna jäsa i rumstemperatur ytterligare en timme och sätt sedan in dem i kylen under natten.

Dag 2 morgon:
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt samtidigt. När ugnen är varm tar man ut den heta plåten, lägger på ett bakplåtspapper och tippar sedan upp limporna på papperet. Snabbt in i ugnen och släng samtidigt in en halv kaffekopp vatten. Grädda tills brödet har en temperatur av 98 grader. Det tar ca 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar