lördag 12 september 2009

Chokladkaka med päron och peacan


En smaskig chokladkaka till helgfikat. Päron och choklad är en härlig smakkombination och här har jag kompletterar med peacannötter. Valet av nötter avgör man ju själv efter smak och vad man har hemma. Servera gärna med en yoghurtsås även om det kan kännas krångligt att göra den också men brytningen mellan den syrliga yoghurten och chokladen höjer smaken.

Chokladkaka med päron och peacan:
100 g smör
150 g mörk choklad
1 - 1,5 dl peacannötter eller valfri nöt/mandel
1 dl råsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl vetemjöl
3-4 små päron

Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform med 24 cm diameter. Du får lättare loss kakan då och slipper lite disk.
Smält smöret och lägg i chokladen som du brutit i bitar. Låt chokladen smälta i smöret.
Finhacka nötterna.
Vispa ägg och råsocker luftigt.
Skär päronen i bitar, skalet kan gärna vara kvar men avlägsna kärnhus och kart.
Vänd sedan ner alla ingredienser i äggsockersmeten.
Häll smeten i springformen och sätt in i 175 graders ugn ca 20 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när en är klar.
Låt kakan kallna.

Yoghurtsås:
2 dl matlagningsyoghurt 10%
1 msk råsocker
skal och saft av 1/2 citron eller lime
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt ett tag så sockret löser sig.

Servera sedan kakan med yoghurtsåsen och en kopp kaffe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar