torsdag 10 september 2009

Börtnan, inte bara kyla


Börtnan är en by som ligger i södra Jämtland, cirka 4 mil väster om Åsarna på vägen till Ljungdalen. Börtnan kanske mest är känt från SMHI´s väderprognoser som ett riktigt köldhål. Fast i Börtnan finns också ett fantastiskt mathantverk dels i form av Börtnans Fjällvattenfisk men också tunnbröd från Halvar-Jönsgården.
Hos Börtnan Fjällvattenfisk odlar man regnbåge och röding som man sedan förädlar enligt gamla metoder. Deras kallrökta regnbåge är gudomligt god, fast och fin med en härlig röksmak. Inte alls det där slabbiga som många andra större producenter har som tillsätter vatten i sin förädlingsprocess. I deras lilla butik kan man utöver deras egna produkter också köpa andra lokalt producerade produkter. Bland annat finns det fantastiskt goda tunnbrödet från Halvar-Jönsgården som också ligger i Börtnan. Ett tunnbröd bakat efter gammalt recept och gräddat i vedeldad stenugn.
Ett förslag på meny med produkter från Börtnan:
Till förrätt en tunnbrödklämma med sallad, kallrökt regnbåge i tunna skivor, en liten klick creme fraiche toppat med finhackad rödlök.

Som huvudrätt smörstekta fileer av röding i en gräddsås med färska örter. Serveras med kokt potatis.

Så enkelt och så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar