
Degen blir väldigt kompakt och tung av äggen och smöret så låt det ta tid med jäsningen.
Min Panettone:
1 dl russin, helst sultanrussin
1/2 dl rom
Lägg russinen i rom kvällen före så de suger upp vätskan ordentligt.
Fördeg:
210 g vetemjöl special
30 g jäst
3 äggulor
200g mjölk
1 tsk honung
Blanda ihop i en ganska stor bunke(3 l) och låt stå i rumstemperatur för jäsning. Det räcker nog med en timme men eftersom jag var i väg en sväng stod min deg i hela 6 timmar innan jag fortsatte. Degen ska ha minst dubblat sin storlek och var fylld med luftbubblor, så här:

Huvuddeg:
300 g vetemjöl special
70 g råsocker
100g rumstempererat smör
5 g salt
2 msk hackade syltade citronskal
2 msk hackade syltadeapelsinskal
russinen som har legat i rom
Skär smöret i små bitar. Blanda sedan allt utom russin och skal med fördegen. Kör på låg hastighet i 8 minuter. Var försiktig med mjölet och ta inte allt från början. Sedan blandar man i skal och russin och kör ytterligare två minuter på samma hastighet tills allt är väl blandat. Eftersom både skal och russin är ganska blöta så kan man behöva ha i mera mjöl nu. Degen ska precis släppa bunken och inte kleta fast i botten. Låt jäsa en timme under bakduk.
Eftersom jag inte hade någon hög fin form för det här använde jag vanliga lerkrukor(inköpta för att ha till bakning). Man smörar krukorna och pudrar med vetemjöl. Lättast var att smälta smör och pensla krukorna inuti. För att det inte ska fastna i botten så ska man klippa små rundlar av bakplåtspapper och lägga i botten av krukorna.
Så tar man upp degen och delar i två delar, ca 500g stycket. Rullar försiktigt så de blir runda och så lägger man dem i krukorna för jäsning.



Är så imponerad Agneta!
SvaraRaderaHar du kvar gamla recept "hemifrån" så skulle jag uppskatta om du vill dela med dig.
Julhälsningar från Micke Allansson
Tack! Ska kolla vad jag har i gömmorna. Kom gärna med förslag.
SvaraRadera/Agneta