söndag 6 december 2009

Vörtbröd

Så har jag bakat årets första vörtbröd. Det blev ett bröd utan surdeg men med både fördeg och skållning. Jag använde svagdricka som degspad men det går lika bra med mörkt öl eller julmust.

Dag 1, kväll:
Fördeg:
500 g svagdricka
400 g fint rågmjöl
50 g jäst
Lös upp jästen i svagdrickan och blanda sedan i rågmjölet. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur till nästa morgon.

Skållning:
350 g vatten
130 g grovt rågmjöl
15 g salt
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
4 finhackade pomeransskal
Vi börjar med pomeransskalen. Koka upp dem i vatten så att de sväller upp och sen tar man och skrapar bort det vita försiktigt med en sked. Finhacka sedan skalen.
Blanda sedan samman alla torra ingredienser och häll över det kokande vattnet. Täck med plast och låt stå tills nästa morgon.

Dag 2 morgon:
750 g vetemjöl
300 g mörk sirap
20 g jäst
Ta fördegen, skållningen och blanda ihop med vetemjöl, sirap och jäst. Kör 6 - 8 minuter på låg hastighet. Det blir en ganska kladdig deg av det här. Låt sedan jäsa i 90 minuter. Kör degen någon minut igen innan du fördelar den i smörade formar. Jag hade tre stycken 1,5 liters formar och det blev knappt 800 g deg i varje form. Blöt händerna i kallt vatten och sen kan du trycka ut degen i formarna utan att bli helt nedsmetad om händerna.
Jäs till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Sätt in formarna i 250 graders värme och släng in lite vatten i botten på ugnen samtidigt. Sänk temperaturen till 175 grader och låt bröden stå tills innertemperaturen är 98 grader, ca 45 minuter. Pensla bröden med svagdricka direkt när du tagit ut dem så blir de blanka och fina.
En skinkmacka med det här brödet blir jättegott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar