fredag 19 mars 2010

Mitt favoritknäckeDet blir väldigt gott att göra sitt eget knäckebröd. Det tar lite tid att hålla på och kavla och är lite knepigt i början men man får snabbt in tekniken. En hemlighet är att ha ganska mycket mjöl både på bakbordet och att mjöla kaveln med jämna mellanrum. Sen ska man helst ha en kruskavel som man gör de sista kaveltagen med så man får den där våffelytan.
Det här är mitt favoritknäcke. Ursprunget är ett recept i Anna Bergenströms bok Kärlek, oliver och timjan. Det har jag sedan ändrat efter egen smak.

Mitt favoritknäcke (22 - 24 bröd):
Dag 1 kväll:
1/2 paket jäst
1 msk honung
600 g vatten
360 g rågmjöl
2 tsk salt
Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan i övriga ingredienser. Sätt på en plast och låt stå över natten.

Dag 2:
360 g grahamsmjöl
180 g vetemjöl
1,5 dl oskalat sesamfrö
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
3/4 dl pumpafrö
1 msk hel anis
1 msk hel fänkål
Blanda alla ingredienser med smeten från gårdagen.
Väg upp bitar som väger ca 80 g. Forma som bullar. Kavla sedan ut, vänd någon enstaka gång och kavla till sist ett par tag med kruskaveln. Kakorna ska vara så stora att det får plats två stycken bredvid varandra på en plåt.
Baka sedan av i 225 - 250 grader 8 - 10 minuter. Håll noga koll för det är lätt att bränna kakorna. Lägg de färdigbakade kakorna på galler för att svalna. När alla kakor är klara kan de sättas in i eftervärmen så att de verkligen blir torra ifall de inte var helt färdigbakade.
Förvara torrt och mörkt, t.ex. ovanför kylskåpet.

Ät knäckebrödet med en riktigt god leverpastej, helst dansk.

2 kommentarer:

  1. Eftersom min man och jag i stort sett enbart äter knäckebröd och sällan annat bröd, har jag försökt baka eget tillsammans med en svägerska som har vedeldad bakugn. Men det brödet blev alldeles för hårt. Det gick nästan inte att tugga. Jag vet inte vad vi gjorde för fel. Måste nog överge detta recept och prova ett annat.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Prova att kavla så tunt som möjligt. Diametern på de här kakorna ska vara 18 - 20 cm.
    /Agneta

    SvaraRadera