tisdag 30 mars 2010

Rödbetsbröd med dinkel

Jag fortsätter med rödbetor. I förra inlägget var det en rödbetskaka och nu blir det ett bröd med rödbetor i stället. Det blev ett mycket saftigt bröd och med en kul färg.

Rödbetsbröd med dinkel
Dag 1 kväll
100 g vetesurdeg
150 g siktat dinkelmjöl
150 g vatten
Blanda i en skål, plasta och låt stå till nästa dag.

Skållning:
60 g dinkelflingor
130 g kokhett vatten
Häll vattnet över flingorna , plasta och låt stå till nästa dag.

Dag 2
100 g fint riven rödbeta( 1 stor rödbeta)
200 g siktat dinkelmjöl
100 g vatten
10 g salt
Blanda alla ingredienser utom saltet med skållningen och degen från gårdagen. Kör 10 minuter på lägsta hastighet. Häll i saltet, öka hastigheten ett snäpp och kör i ytterligare 6 minuter.
Häll över i en oljad plastlåda med lock. Låt jäsa 2 - 3 timmar, vik samman degen 3 gånger under första timmen.
Smörj och mjöla en treliters brödform. Häll över degen i formen när den jäst klart. Låt jäsa ytterligare 45 - 60 minuter.
Sätt in formen i 250 grader varm ugn och släng samtidigt in lite vattten. Sänk temperaturen til 200 grader efter 5 minuter. Brödet är klart när det är 98 grader inuti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar