torsdag 25 mars 2010

Skåprensningsbröd



Jag hade tänkt baka ett ganska grovt rågbröd häromdagen men det blev inte riktigt så. Det visade sig nämligen att jag i stort sett hade slut på rågmjölet och inte nog med det, grahamsmjölet som var det enda övriga grova mjöl jag hittade var nästan slut också. Så jag gjorde slut på de mjölsorterna och fyllde på med vetemjöl för att få ihop min deg. Resultatet blev ett ganska grovt bröd ändå eftersom jag la till lite skållade rågflingor. Det blev ett bröd med surdeg, jäst och skållning på en gång.
Det här brödet är kryddat med anis. Jag brukar ta hel anis och mala i en kaffekvarn men det är valfritt att använda hel anis eller finmald anis i stället.

Skåprensningsbröd, 3 limpor
Dag 1 kväll:
100 g rågsurdeg
75 g rågmjöl
285 g grahamsmjöl
300 g vatten
Blanda alla ingredienser i en bunke, lägg på en plast och låt stå över natten.

Skållning:
100 g rågflingor
250 g kokhett vatten
Häll kokhett vatten över rågflingorna, plasta och låt stå över natten.

Dag 2 morgon:
300 g vatten
20 g jäst
430 grahamsmjöl
180 g vetemjöl special
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
10 g anis
50 g mörk sirap
20 g salt
Lös upp jästen i vattnet. Blanda sedan alla ingredienser utom saltet med skållningen och fördegen sen gårdagen. Kör på lägsta hastighet 6 minuter. Häll i saltet öka hastigheten ett steg och kör ytterligare 3 - 4 minuter. Låt degen jäsa ca 1 timme.
Ta upp degen på bakbordet, dela i tre delar och forma avlånga limpor. Låt dem sedan jäsa ca 45 minuter.
Sätt in limporna i 250 grader varm ugn och släng in lite vatten samtidigt. Sänk temepraturen till 200 grader efter 10 minuter. Limporna är klara när innertemperaturen är 98 grader. Pensla med mjölk direkt efter att limporna kommit ut ur ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar