lördag 28 november 2009

Apelsinris


När jag gjorde syltade apelsinskal häromdagen fick jag skalade apelsiner över som skulle användas på något sätt. Då kom jag på att jag skulle göra apelsinris, en efterätt som jag åt väldigt ofta på 70-talet men som jag inte ätit sedan dess. Vi gjorde t.o.m. apelsinris i hemkunskapen då men mina barn hade inte en susning om vad det här var för något. Det är bäst att göra den här efterätten på överbliven risgrynsgröt så slipper man koka gröt bara för det här. Koka några extra portioner gröt när ni ändå kokar gröt och använd det som blir över. Min variant på apelsinris innehåller ganska lite fett och socker så det är en riktigt bra vardagsdessert.

Ingredienser:
4 portioner kall och fast risgrynsgröt
750 g apelsiner
2-3 msk råsocker
1-2 tsk kanel
1,5 dl vispgrädde

Skala apelsinerna och se till att få bort så mycket som möjligt av det vita. Dela apelsinerna i klyftor och klipp sedan klyftorna i småbitar i en skål. Rör ner socker och kanel, mängd efter egen smak. Låt stå ett tag så sockret löser sig. Blanda sedan apelsinerna och gröten. Vispa grädden. Jag valde att servera grädden till så får man själv avgöra hur mycket man vill ta annars vänder man ner grädden i gröten.
Det är en ganska mäktig efterätt och passar efter en soppa eller en fiskrätt. Kanelen gör att man får lite julkänsla när man äter det här.

1 kommentar: