torsdag 5 november 2009

Frallor med Manitoba och hel dinkel


Så har även jag gått och köpt den där lila påsen från Finax med Jan Hedh på bild som innehåller Manitoba mjöl. Det var utan tvekan lite kul att testa en mjölsort som ska vara så fantastisk och visst var det härlig jäskraft i den här degen.

Dag 1 Kväll:
100 g hel dinkel
2 dl vatten
Låt koka i 10 minuter och låt sen stå i grytan tills nästa dag.

12 g jäst
200 g vatten
350 g Manitoba Cream
8 g salt
Lös upp jästen i vattnet, blanda sedan med resten av ingredienserna i en skål, låt stå i kylskåpet tills nästa dag.

Dag 2 em/kväll
30 g jäst
500 g vatten
700 g Manitoba Cream
10 g honung
20 g salt
vallmofrö till topping

Lös upp jästen i vattnet, blanda alla ingredienser utom saltet tillsammans med degen och de hela kokta dinkelkornen från gårdagen. Kör på låg hastighet i 10 minuter.
Häll i saltet, öka hastigheten ett snäpp och kör i ytterligare 10 minuter.
Stjälp över degen i en inoljad plastlåda. Nu ska den jäsa till dubbel storlek, det tar ca en timme. Vik ihop den ett par gånger under tiden.
Stjälp sedan upp degen på bakbordet och väg upp bitar om ca 65 g stycket. Jag fick 30 frallor av min deg. Rundriv varje fralla vilket betyder att den ska formas till en rund bulle. Doppa i vallmofrö och jäs sedan frallorna 30 - 40 minuter på plåt.
Baka av frallorna i 225 graders ugn tills de har fin färg. Det tog 12 minuter i min ugn.
Kom ihåg att ha lite vatten i botten av ugnen och för över bullarna på en het plåt när de ska in i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar