måndag 4 januari 2010

Chokladbavarois med päron och ingefärskompott


Det blev ingen nyårsdessert här i köket eftersom jag
varit bortrest. Här kommer i stället en dessert till trettondagsafton eller något annat passande tillfälle.
En bavarois kräver inte så mycket arbete men det tar några timmar innan den är klar eftersom den ska stelna. Man förbereder den i förväg så den är väldigt tacksam om man ska ha gäster. Då tar man bara ut den ur kylskåpet och garnerar klart.
Chokladbavarois:
2 dl mjölk
125 g mörk eller ljus choklad
3 gelatinblad
1,5 dl grädde
Börja med att lägga gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
Värm på mjölken så att den nästan kokar. Lägg i den grovt hackade chokladen och rör runt tills den har smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ut dem i chokladblandningen. Häll upp i en skål och lägg en plast direkt på chokladblandningen så att det inte bildas någon hinna. Låt stå tills den har stelnat nästan helt. Vill man snabba på det hela kan man ställa skålen i kylskåpet.
Vispa grädden så att det bildas små toppar och vänd ner den i den nästan helt stelnade chokladblandningen. Skeda upp i glas eller små skålar och ställ i kylskåpet.

Päron ochingefärskompott:
100 g vatten
50 g socker
1 hel torkad ingefärsbit
2 päron, ca 250 g
Koka upp vatten, socker och ingefära. Skala päronen och skär i småbitar som läggs i sockerlagen. Låt koka 10 - 15 minuter. Ta bort ingefäran och mixa eller stöt sedan sönder päronen och låt kallna.

När det är dags att servera så fördela kompotten i glasen med cokladbavaroisen och garnera med något färgglatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar