torsdag 15 oktober 2009

Frukostbullar med levain


I recept med surdeg eller levain bakar man nästan alltid ut limpor eller baguetter. Idag bestämde jag mig för att testa att göra små bullar i stället och det blev jättebra. Antagligen bakar man limpor och baguetter för att degen flyter ut en del. Det gjorde mina bullar också när de jäste på plåten men när de kom in i ugnen reste de sig och fick fin form.
Det här receptet ger 16 - 20 bullar.

500 g levain
300 g vetemjöl special
175 g grahamsmjöl
350 g vatten
25 g honung
12 g salt
vallmofrö

Arbeta ihop alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 13 min.
Häll i saltet och kör ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet.
Lägg sedan degen i inoljad plastlåda och låt jäsa. Min deg fick jäsa i hela 4,5 timmar och den fick dessutom stå i utrymmet ovanför kylskåpet där det är lite varmare. Det är bara 19 - 20 grader i mitt kök just nu och det ger ingen fart på jäsningen men ovanför kylskåpet verkar det vara bra temperatur. Jag vek ihop degen 2 - 3 gånger under jäsningen.
Sedan hällde jag ut degen på bänken. Drog lite i den så den blev rektangulär och så delade jag i två delar. Sen tog jag en del i taget och vek den i tre delar på längden och rullade den sedan så den blev så rund som möjligt utan att trycka ut för mycket luft. Efter det skar jag den i bitar och doppade ena snittytan i vallmofrö.
Sedan fick bullarna jäsa på plåt 45 min. Jag bakade av dem i 225 grader varm ugn 12 - 14 minuter. Som vanligt på varm plåt och så lite vatten när man satte in plåten så det bildas vattenånga.

2 kommentarer:

 1. Verkar riktigt goda!
  Har en bunke med Levain, i Chefstadiet, som jag har tänkt att baka ut imorgon enligt detta recept! :)

  SvaraRadera
 2. Hej Emil!
  De där bullarna blev verkligen lyckade när jag har gjorde dem och jag hoppas det gick bra för dig också.
  /Agneta

  SvaraRadera