onsdag 12 augusti 2009

Fröiga frallor


Vanliga vita frallor är jättegott men ibland vill jag ha något som smakar lite mer och ger lite mer att tugga på. Jag modifierade mitt vanliga frallrecept och resultatet blev de här frallorna med fyra olika sorters fröer/kärnor, linfrö, solroskärnor, sesamfrö och pumpakärnor.
I det här receptet gör jag en fördeg. Fördegen gör att brödet blir saftigare och så utvecklas smaken på brödet väl på grund av den långa jästiden.

Dag 1,fördeg:
200 g vatten
12 g jäst
250 g vetemjöl
100 g rågmjöl
8 g salt
Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan i mjölet och saltet. Täck din bunke med plast och ställ för att jäsa i kylen över natten. Fördegen kan med fördel jäsa ända upp till 24 timmar, men minst 12 timmar bör den stå. Har man bråttom kan man jäsa i rumstemperatur 3 - 4 timmar.

Dag2
30 g jäst
500 g vatten
740 g vetemjöl
1 äggula
25 g smör
10 g honung
20 g salt
50 g linfrö
50 g oskalat sesamfrö
50 g solroskärnor
vatten och pumpakärnor till pensling

Börja med att rosta linfrö. solroskärnor och sesamfrö i het, torr stekpanna några minuter och låt det sen svalna.

Kör sedan allt utom salt och frön med fördegen i 8 minuter på låg hastighet.
Blanda i frön och salt och kör på högre hastighet 4 minuter eller tills alla fröna är väl blandade i degen.
Låt jäsa i plastlåda en timme.

Sen är det dags att forma till runda bullar. Jag fick ut 34 bullar som vägde ca 60g stycket. Pensla varje bulle med vatten och rulla i pumpakärnorna. Låt sedan jäsa på plåt under duk 4o minuter.

Baka av i 225 grader, släng in lite vatten i bottensamtidigt som du sätter in plåten. Det tar 12 - 13 minuter att grädda bullarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar